Pyszny i prosty serek, który nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych.
W jego przygotowanie nie trzeba też włożyć wiele pracy,
potrzebna jest tylko cierpliwość :) Minimum dwie doby, żeby serek
był kremowy i nadawał się do smarowania pieczywa.
Za każdym razem serek może być inny, to zależy od waszej pomysłowości.
Mój serek jest przyprawiony sola i pieprzem, ale możecie zrobić zupełnie bez niczego,
tylko z solą, z ziołami lub na słodko. To już zależy co kto lubi.
Składniki:
2 duże jogurty typu greckiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
gaza
sitko lub durszlak
garnek lub miska
Wykonanie:
Jogurty przełożyć do miseczki, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Sitko ułożyć na garnku, a na sitku ułożyć gazę złożoną na 4 części.
Na tak przygotowaną gazę przełożyć jogurty.
Końce gazy zebrać do góry i związać.
Wstawić do lodówki, minimum na dwie doby, żeby oddzieliła się serwatka.
To wszystko, pyszny serek gotowy :)
Prawda, że prosty? Satysfakcja gwarantowana, bo serek jest pyszny, a najważniejsze
samodzielnie zrobiony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz