niedziela, 8 kwietnia 2018

Babeczki na białkach z majonezem.





Zostały mi białka po zrobieniu makowca. Wykorzystałam je do takich właśnie babeczek.
Bardzo Wam polecam bo są naprawdę smaczne i długo pozostają świeże.
Babeczki można posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Przy dekorowaniu na pewno chętnie pomogą Wam dzieci :) Myślę, że będą
się przy tym świetnie bawić.


Składniki:
4 białka
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki majonezu
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao


Wykonanie:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać całe jajko dalej ubijać.
Dodać majonez, zmiksować. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Zmiksować do połączenia składników.
Podzielić na dwie nie równe części. Do mniejszej części dodać kakao i zmiksować
żeby masa była jednolita.

Foremki do babeczek lub formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Najpierw dużą łyżką wyłożyć jasne ciasto, a potem małą łyżeczką ciemne ciasto.
Można delikatnie zamieszać łyżeczką to powstaną wzorki.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut.


Po wystudzeniu babeczki dowolnie udekorować.


Z tej porcji składników wyszło mi 17 babeczek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz