środa, 18 kwietnia 2018

Chleb tostowy.





Dziś polecam chlebek tostowy. Po co kupować, skoro można zrobić samemu.
Pasuje on idealnie do tostów, grzanek, a także do zwykłych kanapek.
Zrobienie tego chlebka nie zajmie Wam dużo czasu, a radość z wykonania
własnego pieczywa ogromna.

Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/3 szklanki mleka + odrobina do posmarowania chlebka
20 g. drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
25 g. miękkiego masła

Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 15 minut żeby drożdże
zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i miękkie masło. 
Masło z mąką rozetrzeć palcami żeby ładnie się połączyło.
Wlać zaczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na
gładkie ciasto mikserem z hakami.
Przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut żeby podrosło.
Następnie ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej
bułką tartą. Wierzch chlebka posmarować mlekiem.
Ponownie zostawić do wyrośnięcia.


Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 50 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz