Na pewno większość z Was ma już swój sprawdzony sposób na te pierogi.
Pomyślałam jednak, że są też osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę
z gotowaniem. Dlatego uważam, że tego przepisu nie mogło tu zabraknąć.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (nie pełne)
1 pełna szklanka gorącej wody
4 łyżki oleju
szczypta soli
Składniki na farsz:
4 duże ziemniaki (po ugotowaniu ważyły 430 g.)
250 g. twarogu
1 duża cebula
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie farszu:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Następnie przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, ser również rozgnieść
widelcem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle.
Składniki farszu przełożyć do miseczki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Farsz najlepiej przygotować co najmniej godzinę wcześniej, żeby składniki
się przegryzły.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wsypać do miski, wlać gorącą wodę i olej. Wymieszać łyżką, a następnie
zagnieść ciasto. Kiedy ciasto będzie zwarte przełożyć na stolnicę i dalej zagniatać
tak żeby ciasto było elastyczne. Uformować kulę i zostawić pod przykryciem
na 20-30 minut żeby odpoczęło. Ja przykrywam miską.
Podzielić ciasto na 3 części, 2 części odłożyć i nakryć.
Każdą część ciasta cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki.
Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi układać na ściereczce, przykryć drugą ściereczką żeby nie obeschły.
(Z podanych składników wyszło mi 59 pierogów.)
Podałam z cebulką podsmażona na maśle.
Uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńsą pyszne
OdpowiedzUsuń