środa, 14 lutego 2018

Kruche serduszka maślane.





Kruche, delikatne,  rozpływające się w ustach ciasteczka.
Nie mogłam się powstrzymać i musiałam zrobić coś w kształcie serca.
W końcu mamy Walentynki. Padło na ciasteczka.
Do walentynkowej kawki będą jak znalazł :)


Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego (ja dałam domowy)
1 kostka masła
5 żółtek
1 łyżka śmietany

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać.
Dodać masło, wysiekać i wymieszać. Zrobić kopczyk, do środka wbić żółtka.


Delikatnie połączyć z mąką, dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i odłożyć
na godzinę do lodówki.

Kiedy ciasto się schłodzi, wyłożyć na stolnice. Podzielić na dwie lub trzy części
żeby łatwiej się wałkowało. Wykrawać foremką serduszka.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni - 10 minut.
Z tej porcji składników wyszło mi 75 ciasteczek.




3 komentarze: