piątek, 23 lutego 2018

Chleb pszenno - żytni.





Jeśli czasami czytacie mój blog, to pewnie wiecie, że ja chleba nie kupuję.
Najczęściej robię chleb owsiany. Mojej rodzince smakuje najbardziej.
Dziś proponuję Wam prosty chlebek pszenno - żytni.
Jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy zrobić zaczyn z mąki
żytniej, odstawić na godzinę. W tym czasie możecie zająć się czymś innym.
Po godzinie dodajecie resztę składników, wyrabiacie mikserem, przekładacie
do foremek i do piekarnika. Potem już tylko zajadacie się pysznym, swieżym
chlebusiem :)  Tak to wygląda w skrócie, a teraz podam dokładny przepis :)


Składniki:
3 szklanki ciepłej wody (750 ml.)
70 g. drożdży
300 g. mąki żytniej razowej typ 2000
700 g. mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
Kilka łyżek mleka do wysmarowania chleba

Wykonanie:
Do miski wlać 2 szklanki wody, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąkę żytnią.
Wymieszać i przykryć, najlepiej talerzem lub pokrywką, ponieważ zaczyn mocno urośnie.
Odstawić na godzinę.


Po tym czasie dodać mąkę pszenną, sól i szklankę wody. Wszystko wyrobić mikserem
z hakami. Następnie ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną
i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów posmarować mlekiem i posypać mąką.
Odstawić na 15 minut, żeby chlebki podrosły do brzegów foremek.


Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 60-70 minut.
Po wyjęciu z piekarnika chlebek od razu wyjąc z foremek i wystudzić na kratce.



2 komentarze:

  1. A proporcje mąki pszennej i żytniej mozna odwrócić(300 pszennej a więcej żytniej)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie dawałam tyle żytniej, ale moja kuzynka tak robi. Jej smakuje, tylko ten chleb nie jest wtedy taki pulchny. Jest bardziej zbity. To zależy co kto lubi 😊 Może zrób z połowy porcji i zobacz czy Ci posmakuje ☺️ Pozdrawiam

      Usuń