poniedziałek, 26 lutego 2018

Ciasto z coca-colą i kremem mascarpone.





Mięciutkie i wilgotne ciasto z coca-colą, przełożone kremem mascarpone.
Coca-cola jest w cieście i w polewie, nasączyłam też blat ciasta przed
przełożeniem. Nie jest ona wyczuwalna, jednak ciasto ma w sobie to coś.
Myślę, że Wam posmakuje. Moim gościom smakowało, z całej blachy
zostały tylko 3 kawałki:) Największym wyróżnieniem były słowa " ciociu ja bym
chciała to ciasto na urodziny."
Zamówienie przyjęte :)


Składniki na ciasto:
1 kostka margaryny (użyłam Kasi)
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego (użyłam swojej roboty)
3 pełne łyżki kakao
1 szklanka coca-coli
4 jajka
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody (czubata)

Składniki na masę:
250 ml. śmietany kremówki
500 g. mascarpone
2 łyżeczki cukru waniliowego

Polewa:
100 g. margaryny
4 pełne łyżki cukru pudru
2 pełne łyżki kakao
4 łyżki coca-coli

Dodatkowo:
1/4 szklanki coca-coli do nasączenia ciasta

Wykonanie:

Ciasto:
W garnku roztopić margarynę, cukier i cukier waniliowy.
Podgrzewać na małym ogniu, dodać kakao.Cały czas mieszać, na koniec
wlać coca-colę, jeszcze chwile podgrzać i wyłączyć.
Zostawić do przestudzenia. Następnie dodać żółtka, mąkę i sodę.
Wszystko razem zmiksować, żeby składniki się połączyły. Na koniec dodać
ubitą pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszać delikatnie łyżką.
Przelać na prostokątną blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.


Ciasto zostawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie ściąć delikatnie górną część
i pokruszyć.


Okruszki odłożyć. Będą nam potrzebne.



Krem:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, cały czas ubijać
dodając partiami mascarpone.


Ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty. Dolny blat nasączyć coca-colą i wyłożyć krem.
Wyrównać powierzchnie i przykryć drugą częścią ciasta..

Polewa:
W rondelku roztopić margarynę, dodać cukier, kakao i coca-colę.
Mieszać do połączenia składników.

Ciepłą polewą wysmarować wierzch ciasta i od razu posypać pokruszonym
ciastem, żeby okruszki przykleiły się do polewy. Można lekko docisnąć.


Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.



18 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie i napewno też tak smakuje:)Muszę koniecznie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie, bo jest pyszne 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda do kawki w sam raz jutro się skuszę i zrobię fajny przepis i ciekawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz to napisz czy smakowało ☺️

      Usuń
    2. Czy mogę się dowiedzieć na jaką blachę jest ciasto,czy taką dużą jak w piekarniku?

      Usuń
    3. Piekłam w blaszce 23 cm na 32 cm

      Usuń
  4. Czy do kremu można dodać jeszcze cukru bo w składnikach nie ma a sama śmietaną z mascarpone nie będzie bez smaku ?? Czy tylko ten cukier waniliowy wystarczy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać cukier puder, łyżkę lub dwie jeśli ktoś lubi bardziej słodkie. Ser i śmietaną same w sobie są słodkie. Jak dla mnie wystarczy ten cukier waniliowy. Pozdrawiam ☺️

      Usuń
  5. Czy można dodać coca cola light?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogę prosić informację dot. Blachy do pieczenia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne ciasto. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało 😊 Pozdrawiam 😚

      Usuń
  8. Zrobiłam ciasto pierwsza klasa polecam serdecznie jest mega smaczne a już nie powiem jak szybko znika dziękuję kochana za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Aga. Dziękuję za komentarz 😘

      Usuń