kombinuję z dodatkami. Tym razem, dodałam chałwę. Mąż bardzo lubi,
więc zrobiłam ten sernik z myślą o nim :)
Spód zrobiłam biszkoptowy. Ostatnio, bardzo mi przypadł do gustu. Robi się szybko,
jest delikatny i miękki. Całość, fajnie do siebie pasuje.
Jeśli lubicie bardziej słodkie serniki, to możecie zwiększyć ilość cukru.
Ja dodałam tylko 3/4 szklanki, ponieważ chałwa jest słodka i nie chciałam,
żeby sernik był mdły. Wierzch, posypałam cukrem pudrem, a to dodatkowa słodycz.
To co ? Pieczecie?
Ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
1 kg sera na sernik ( miałam w wiaderku)
7 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g. roztopionego masła
200 g. chałwy
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
i kakao. Wsypać do ubitych jajek.
Delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Wylać na blachę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
Odstawić do wystudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie, partiami dodawać ser. Kiedy składniki się połączą,
dodać mąkę ziemniaczaną i wlać roztopione masło. Zmiksować.
Chałwę pokruszyć i dodać do masy serowej.
Zmiksować tylko chwilę, na najniższych obrotach miksera.
Na koniec, dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać łyżką.
Gotową masę serową, wyłożyć na wystudzony biszkopt.
Piec w piekarniku, nagrzanym do 160 stopni, godzinę. Po tym czasie,
wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik. Po dwóch godzinach, uchylić drzwiczki
i zostawić sernik do wystudzenia.
Przed podaniem, posypać cukrem pudrem.
wspaniały koniecznie do upieczenia jaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńBlaszka 23x34. Polecam bo smaczny jest. Pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie się piecze, zobaczymy jaki wyjdzie, bo piekę go pierwszy raz ☺️
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakował. Czekam na opinię :)
UsuńWitam kolejny raz, tym razem na innym przepisie.Widzę,że faktycznie lubisz serniki, i tak sie sie składa ze ja też.Czytam Twoje przepisy i je analizuje.W jednych masło rozpuszczasz, w innych ucierasz z żółtkami,w jednych jest 9 jaj, w innych np.7, myslę,że masz juz swoje zdanie, jaka metoda jest najlepsza, aby uzyskać naprawde dobry sernik, taki zeby był wilgotny, mokry a jednocześnie delikatny i przepyszny.No wiesz,zeby byl to sernik a nie sernikopodobny.Mozesz mi cos o tym naposac?bo robisz rónie, wiec masz porównanie.Bede bardzo wdzieczma, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kombinować, dlatego mam różne przepisy. Gdybym miała wybrać to ten gdzie jest wiecej jajek, białka muszą być ubite na sztywno i dodane na końcu, a masło pasuje mi ucierane i roztpprozt, ale częściej wybieram roztopione. Ser najbardziej lubię z Wielunia "Moj ulubiony". Piekę dużo serników, ale i tak zawsze mi opadają:) Pozdrawiam :)
Usuń