środa, 12 czerwca 2019

Zupa kalafiorowa.





Zapraszam na zupę kalafiorową. Na blogu, praktycznie nie ma zup, czas to zmienić :)
Bardzo lubię zupy i często je gotuję. Akurat teraz, jest fajny czas, bo warzywa
są młode i świeże. Zupy tak naprawdę, sprawdzają się przez cały rok. Nie może
ich zabraknąć w naszym jadłospisie.


Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka
2,5 litra wody
1 liść laurowy
3-4 kulki ziela angielskiego
1 mały kalafior
2 średnie marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera
3-4 średnie ziemniaki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki wegety  (niekoniecznie)
sól, pieprz
1/3 szklanki śmietanki 30%

Wykonanie:
Mięso zalać wodą i zagotować. Ściągnąć szumowiny.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu, pół godziny.
Po tym czasie, dodać pokrojone w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler.
Dodać łyżeczkę soli i wegetę. Pogotować 10-15 minut, następnie dodać kalafior,
podzielony na różyczki i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Wsypać natkę pietruszki i koperek. Gotować na wolnym ogniu, kolejne 10-15 minut.


Do naczynia, wlać śmietanę. Dodać trochę zupy i wymieszać. Następnie wlać,
do garnka z zupą, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz