chleby, jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Bardzo Was zachęcam, do zrobienia
domowego chleba, jeśli tylko znajdziecie na to czas. Żeby było łatwiej, mąkę i wodę
odmierzałam szklankami. To co? Kto robi?
Składniki:
3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka miodu
70 g. drożdży
1 łyżka nasion chia
2 łyżki sezamu
3 łyżki siemienia lnianego
5 łyżek słonecznika
2 szklanki mąki orkiszowej
4,5 szklanki mąki pszennej (typ 650)
2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
Pomada:
1/5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka mąki
duża szczypta soli
Wykonanie:
Ciepła wodę wlać do miski, dodać miód i wkruszyć drożdże. Wymieszać.
Wsypać ziarna.
Dodać mąkę i sól. Wyrobić krótko, mikserem z hakami. Dodać olej i dalej wyrabiać.
Następnie przykryć miskę talerzem, lub ręcznikiem papierowym.
Odstawić na 15-20 minut, do wyrośnięcia.
Przełożyć ciasto do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych
bułką tartą.
Przygotować pomadę. Do szklanki wsypać mąkę i sól. Zalać ciepłą wodą i wymieszać,
żeby nie było grudek. Pomada powinna być dość gęsta, mniej więcej jak gęsta śmietana.
Powinna się łatwo rozsmarować na chlebie.
Gotową pomadą posmarować chleby i zostawić jeszcze na 10-15 minut,
żeby podrosły do brzegów foremek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 1 godzinę.
Po upieczeniu, od razu wyjąć chleby z foremek.
Wlasnie zaraz wstawiam do piekarnika i naprawde fajnie bezkonfliktowo robi sie ten chlebek... potem po upieczeniu napisze czy smakuje...
OdpowiedzUsuńChleb jest smaczny i naprawde nie wymagajacy wielkiego wysilku przy przygotowywaniu...polecam 👍
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje :)
UsuńCo daje ta pomada na wierzchu? Skórka nie jest zbyt twarda?
OdpowiedzUsuńSkórka nie jest twarda. Jest chrupiąca. Podobny efekt daje posmarowanie chlebka mlekiem. Także jak uważasz. Czasem niczym nie smaruję i też jest dobry. Tylko kolor jest bardziej blady :)
Usuń