poniedziałek, 6 maja 2019

Szybki chleb z ziarnami.





Ostatnio upiekłam, taki pyszny chlebuś z ziarnami. Jak wszystkie, moje dotychczasowe
chleby, jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Bardzo Was zachęcam, do zrobienia
domowego chleba, jeśli tylko znajdziecie na to czas. Żeby było łatwiej, mąkę i wodę
odmierzałam szklankami. To co? Kto robi?


Składniki:
3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka miodu
70 g. drożdży
1 łyżka nasion chia
2 łyżki sezamu
3 łyżki siemienia lnianego
5 łyżek słonecznika
2 szklanki mąki orkiszowej
4,5 szklanki mąki pszennej (typ 650)
2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju

Pomada:
1/5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka mąki
duża szczypta soli

Wykonanie:
Ciepła wodę wlać do miski, dodać miód i wkruszyć drożdże. Wymieszać.
Wsypać ziarna.


Dodać mąkę i sól. Wyrobić krótko, mikserem z hakami. Dodać olej i dalej wyrabiać.
Następnie przykryć miskę talerzem, lub ręcznikiem papierowym.
Odstawić na 15-20 minut, do wyrośnięcia.


Przełożyć ciasto do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych
bułką tartą.


Przygotować pomadę. Do szklanki wsypać mąkę i sól. Zalać ciepłą wodą i wymieszać,
żeby nie było grudek. Pomada powinna być dość gęsta, mniej więcej jak gęsta śmietana.
Powinna się łatwo rozsmarować na chlebie.
Gotową pomadą posmarować chleby i zostawić  jeszcze na 10-15 minut,
żeby podrosły do brzegów foremek.


Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 1 godzinę.
Po upieczeniu, od razu wyjąć chleby z foremek.





5 komentarzy:

  1. Wlasnie zaraz wstawiam do piekarnika i naprawde fajnie bezkonfliktowo robi sie ten chlebek... potem po upieczeniu napisze czy smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb jest smaczny i naprawde nie wymagajacy wielkiego wysilku przy przygotowywaniu...polecam 👍

    OdpowiedzUsuń
  3. Co daje ta pomada na wierzchu? Skórka nie jest zbyt twarda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórka nie jest twarda. Jest chrupiąca. Podobny efekt daje posmarowanie chlebka mlekiem. Także jak uważasz. Czasem niczym nie smaruję i też jest dobry. Tylko kolor jest bardziej blady :)

      Usuń