piątek, 18 stycznia 2019

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem.





Jak dobrze, że należę do grup kulinarnych. Ta zapiekanka jest efektem zadania
w jednej z nich. Miało być danie z ziemniakami, pieczarkami i cebulą, od siebie
można było dodać jeszcze dwa składniki. Nie wliczając przypraw i tłuszczu
do smażenia. Ja dodałam pierś z kurczaka i ser żółty. Powstała całkiem smaczna
zapiekanka:) Ta porcja wystarczy dla czterech osób. Nas jest troje i sporo zostało.
Spokojnie najadłaby się jeszcze jedna osoba.
Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym.



Składniki:
7-8 średnich ziemniaków
2 cebule
500 g. pieczarek
2 pojedyncze piersi kurczaka
200 g. sera żółtego
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany)

olej do smażenia
trochę masła do smażenia

Wykonanie:
Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym.
Odstawić. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Usmażyć w głębokim oleju.
Cebulę pokroić w pióra, podsmażyć na maśle. dodać pieczarki pokrojone w plastry.
Przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć jeszcze chwilę.


Piersi podsmażyć na nie wielkiej ilości oleju.
Ser utrzeć na tarce o dużych oczkach.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażone ziemniaki.


Na ziemniaki wyłożyć pieczarki z cebulą.


Następnie wyłożyć usmażone piersi kurczaka.


Wierzch posypać utartym żółtym serem.


Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 15-20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz