sobota, 1 lipca 2023

Chlebek bananowy z orzechami

 


Świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Słodki chlebek bananowy. 
Tym razem z dodatkiem orzechów włoskich. Wierzch chlebka zawsze posypuję 
posiekaną czekoladą. Po upieczeniu nie trzeba już cukru pudru, ani żadnej polewy.  


Składniki:
2 duże dojrzałe banany
2 jajka
1/2 szklanki oleju 
1/2 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (moja szklanka 230 ml.)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 garście orzechów włoskich łuskanych

Dodatkowo:
50 g. czekolady mlecznej 

Wykonanie:
Orzechy pokroić nożem na mniejsze kawałki.

Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski. 
Dodać jajka i olej. Wszystko zblendować na gładką masę. 
Następnie dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. 
Chwilę zmiksować i dodać orzechy. Ponownie zmiksować 
do połączenia składników. 
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.


Czekoladę posiekać nożem. Posypać wierzch ciasta.

 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50-55 minut. 









4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek znam, bo Martik często piecze. Ale takiego bajeranckiego papieru do pieczenia to jeszcze nie widziałam! Marzynia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He,he... A widzisz, jednak Cię zaskoczyłam :)

      Usuń