Kocham serniki pod każdą postacią. Dziś w formie tarty.
Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą.
To jest pyszne...
Składniki:
Ciasto kruche:
200 g. mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru pudru
100 g. masła
1 jajko
Ser:
700 g. twarogu
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1 budyń waniliowy, lub śmietankowy
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki śmietanki 30 %
Polewa:
2 białe czekolady (80 g. każda)
5 łyżek śmietanki 30 %
Do dekoracji:
suszone płatki róży
borówki
listki mięty
Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę i cukier, dodać pokrojone masło i posiekać nożem.
Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem.
Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ja w folię spożywczą.
Następnie schłodzić, około godzinę w lodówce.
Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować.
Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać mąką.
Przełożyć do niej ciasto. Jeśli się rozerwie to nie szkodzi, wystarczy podoklejać.
Tak przygotowane ciasto, ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni
i podpiec około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia.
Twaróg trzykrotnie zmielić.
Dodać do niego jajka, cukier, budyń, śmietankę i ekstrakt waniliowy.
Wszystko razem krótko zmiksować.
Wyłożyć na wystudzone kruche ciasto i wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 50-55 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na godzinę.
Następnie wyjąć i zostawić do wystudzenia.
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać,
aż powstanie gładka polewa.
Tak przygotowaną polewą udekorować tartę.
Dodatkowo udekorowałam suszonymi płatkami róż, borówkami i listkami mięty.
To jest taki "szybki sernik". A wygląda tak smakowicie, że zwykłe serniki można schować na święta :-)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że coś pysznego:)
UsuńTarta idealna <3!
OdpowiedzUsuńMiło mi. Dziękuję :)
Usuń