środa, 26 lipca 2023

Tarta sernikowa.

 


Kocham serniki pod każdą postacią. Dziś w formie tarty. 
Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą. 
To jest pyszne...


Składniki:
Ciasto kruche:
200 g. mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru pudru
100 g. masła
1 jajko

Ser:
700 g. twarogu
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1 budyń waniliowy, lub śmietankowy
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki śmietanki 30 %

Polewa:
2 białe czekolady (80 g. każda)
5 łyżek śmietanki 30 %

Do dekoracji:
suszone płatki róży
borówki
listki mięty

Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę i cukier, dodać pokrojone masło i posiekać nożem. 
Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. 
Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. 
Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ja w folię spożywczą. 


Następnie schłodzić, około godzinę w lodówce. 

Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować. 
Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać mąką. 
Przełożyć do niej ciasto. Jeśli się rozerwie to nie szkodzi, wystarczy podoklejać.
Tak przygotowane ciasto, ponakłuwać widelcem.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni 
i podpiec około 15 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia. 

Twaróg trzykrotnie zmielić. 
Dodać do niego jajka, cukier, budyń, śmietankę i ekstrakt waniliowy. 


Wszystko razem krótko zmiksować. 
Wyłożyć na wystudzone kruche ciasto i wyrównać powierzchnię. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 50-55 minut. 
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na godzinę.
Następnie wyjąć i zostawić do wystudzenia. 


Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, 
aż powstanie gładka polewa. 
Tak przygotowaną polewą udekorować tartę. 
Dodatkowo udekorowałam suszonymi płatkami róż, borówkami i listkami mięty. 







4 komentarze: