piątek, 4 lutego 2022

Szaszłyki z piekarnika.

 


Szaszłyki możemy zrobić nie tylko na grillu. Kiedy za oknem zima, pomoże nam 
piekarnik. Kolorowe szaszłyki w środku zimy, to pyszne wspomaganie lata.  
Przy okazji, chciałam Wam pokazać fajny zestaw do szaszłyków marki Enders, 
która jest nowością na polskim rynku. Co prawda ten zestaw przeznaczony 
jest do grilla, ale świetnie sprawdził mi się również w piekarniku. 
Składa się on z sześciu szpikulców i dwuczęściowego stelaża na którym 
układamy szaszłyki. Wykonany jest ze stali nierdzewnej  
Dzięki stelażowi szaszłyki nie dotykają rusztu, a w tym przypadku blaszki. 
Szpikulce mają też wygodne uchwyty za które możemy załapać. Ułatwia to obracanie 
szaszłyków, ale też jedzenie.  
Zostawiam Wam link gdzie znajdziecie dokładny opis tego produktu, 

W sklepie internetowym Decofire znajdziecie również najnowsze modele 
grilli gazowych - grille gazowe


A teraz zapraszam na szaszłyki :)


Składniki:
1 kg. piersi  kurczaka
2 duże papryki, kolor dowolny
1 i 1/2 cebuli

Marynata:
2 ząbki czosnku
3/4łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki papryki ostrej 
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 łyżki oleju

Wykonanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę do miski. 
Dodać wszystkie przyprawy i olej. Wymieszać.
Piersi pokroić w większą kostkę i przełożyć do marynaty. Wymieszać dokładnie 
dłonią, żeby każdy kawałek mięsa był obtoczony marynatą. 
Przełożyć wszystko do pojemnika, zamknąć i wstawić do lodówki 
na minimum 12 godzin.

Papryki pokroić w kostkę podobnej wielkości jak mięso. 
Cebulę przekroić na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części.


Następnie nabijać na przemian mięso i warzywa na szpikulce, 
lub patyczki do szaszłyków. Bardzo fajnie sprawdzają się tu szpikulce Enders  
ponieważ mają wygodny uchwyt za który możemy złapać 
przy nabijaniu mięsa i warzyw. 



Gotowe szaszłyki ułożyć na blaszce do pieczenia.  
Szaszłyki na zwykłych patyczkach ułożyć na papierze do pieczenia.  
Moje szaszłyki ułożone były na stelażu i nie dotykały blaszki, dlatego nie  użyłam 
papieru do pieczenia. 


Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni, wstawić blaszkę z szaszłykami 
i piec 40 minut. 
W połowie pieczenia obrócić szaszłyki na drugą stronę. 

Szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką z warzyw. 









4 komentarze: