Szaszłyki możemy zrobić nie tylko na grillu. Kiedy za oknem zima, pomoże nam
piekarnik. Kolorowe szaszłyki w środku zimy, to pyszne wspomaganie lata.
Przy okazji, chciałam Wam pokazać fajny zestaw do szaszłyków marki Enders,
która jest nowością na polskim rynku. Co prawda ten zestaw przeznaczony
jest do grilla, ale świetnie sprawdził mi się również w piekarniku.
Składa się on z sześciu szpikulców i dwuczęściowego stelaża na którym
układamy szaszłyki. Wykonany jest ze stali nierdzewnej
Dzięki stelażowi szaszłyki nie dotykają rusztu, a w tym przypadku blaszki.
Szpikulce mają też wygodne uchwyty za które możemy załapać. Ułatwia to obracanie
szaszłyków, ale też jedzenie.
Zostawiam Wam link gdzie znajdziecie dokładny opis tego produktu,
sprawdźcie zestaw do szaszłyków
W sklepie internetowym Decofire znajdziecie również najnowsze modele
grilli gazowych - grille gazowe
A teraz zapraszam na szaszłyki :)
Składniki:
1 kg. piersi kurczaka
2 duże papryki, kolor dowolny
1 i 1/2 cebuli
Marynata:
2 ząbki czosnku
3/4łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 łyżki oleju
Wykonanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę do miski.
Dodać wszystkie przyprawy i olej. Wymieszać.
Piersi pokroić w większą kostkę i przełożyć do marynaty. Wymieszać dokładnie
dłonią, żeby każdy kawałek mięsa był obtoczony marynatą.
Przełożyć wszystko do pojemnika, zamknąć i wstawić do lodówki
na minimum 12 godzin.
Papryki pokroić w kostkę podobnej wielkości jak mięso.
Cebulę przekroić na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części.
Następnie nabijać na przemian mięso i warzywa na szpikulce,
lub patyczki do szaszłyków. Bardzo fajnie sprawdzają się tu szpikulce Enders
ponieważ mają wygodny uchwyt za który możemy złapać
przy nabijaniu mięsa i warzyw.
Gotowe szaszłyki ułożyć na blaszce do pieczenia.
Szaszłyki na zwykłych patyczkach ułożyć na papierze do pieczenia.
Moje szaszłyki ułożone były na stelażu i nie dotykały blaszki, dlatego nie użyłam
papieru do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni, wstawić blaszkę z szaszłykami
i piec 40 minut.
W połowie pieczenia obrócić szaszłyki na drugą stronę.
Szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką z warzyw.
Pyszne fit szaszłyki ;)
OdpowiedzUsuńSuper, też czasami robię w piekarniku, głównie na życzenie syna.
OdpowiedzUsuńTrzeba sobie radzić zanim przyjdą ciepłe dni :) Pozdrawiam.
UsuńKoniecznie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuń