Torty nie są moją mocną stroną. Jednak od czasu do czasu jakiś torcik zrobię.
Tym razem tort na urodziny kuzynki.
Tort z kremem z białej czekolady. Prosty w wykonaniu, a naprawdę pyszny.
Na blogu jest już ciasto z takim kremem. Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy,
to od razu się w nim zakochałam. Urzekł mnie nie tylko smakiem, ale też prostotą wykonania.
Dekoracje zrobiłam ze świeżych owoców. Użyłam też złotego pyłku.
Piekłam w tortownicy 25 cm.
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
szczypta soli
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z białej czekolady:
500 ml. śmietanki 30%
400 g. białej czekolady
500 g. serka mascarpone
Nasączenie biszkoptu:
100 ml. wody
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
50 g. białej czekolady na posypanie boków tortu
dowolne owoce do dekoracji
Wykonanie:
W rondelku podgrzać śmietankę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać,
aż czekolada się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
Kiedy wystygnie wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin. Im dłużej, tym lepiej.
Białka oddzielić od żółtek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Następnie powoli wsypywać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę.
Na koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać wszystko łyżką, tak żeby składniki się połączyły.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 35 minut.
Czas pieczenia może się różnić. Najlepiej sprawdzić patyczkiem
czy ciasto jest już upieczone.
Gotowy biszkopt wystudzić. Następnie przekroić na 3 blaty.
Zanim przekroję biszkopt, odwracam go, spodem do góry.
Wtedy tort ma równy wierzch.
Schłodzoną masę czekoladową przełożyć do miski. Dodać serek mascarpone
i zmiksować do uzyskania gęstego kremu.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć wodą wymieszaną z cytryną i cukrem.
Następnie wyłożyć część kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem,
ponownie nasączyć i wyłożyć część kremu.
Nakryć trzecim blatem.
Następnie resztą kremu pokryć wierzch i boki tortu. Wyrównać powierzchnię.
Boki dodatkowo obsypać utartą białą czekoladą.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Udekorować świeżymi owocami na godzinę- dwie przed podaniem.
Cudowny torcik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń