Dziś na szybko, pyszne muffinki zrobione na wodzie gazowanej. Woda gazowana
sprawia, że są miękkie i pulchne.
Lubię muffinki nie tylko za smak, ale też za prostotę wykonania. Wystarczy wymieszać
składniki trzepaczką i ciasto gotowe.
Dzieci też je uwielbiają i dzięki temu, że są tak proste nawet dzieci poradzą sobie
z ich przygotowaniem.
Takie babeczki świetnie sprawdzą się na co dzień, ale również na imprezę, święta
czy eleganckie przyjęcie. Bazując na przepisie podstawowym możemy dodawać
różne składniki i za każdym razem mieć inne babeczki. U mnie tym razem z czekoladą.
Ale mogą to być owoce świeże, lub suszone, orzechy, cukierki, kakao, cynamon
i co tylko podpowie Wam wyobraźnia.
Z podanych składników zrobiłam 15 babeczek.
Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g. czekolady dowolnej
Wykonanie:
Jajka wbić do miski. Wlać olej i wodę gazowaną. Wymieszać trzepaczką.
Dodać ekstrakt waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia.
Ponownie wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
Na koniec wsypać czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki i wymieszać
wszystko łyżką.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami,
do 3/4 wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 30 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Musze kiedyć spróbować na wodzie gazowanej ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńMuszę wypróbować ten patent
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń