piątek, 11 lutego 2022

Szarpanina.

 


Jedno danie wiele możliwości. To właśnie szarpanina - pulled pork. 
Mięso wieprzowe długo pieczone w niskiej temperaturze. Jest miękkie, delikatne 
i dosłownie rozpływa się w ustach. 
Szarpaninę możemy podać na wiele sposobów. Możemy ją wykorzystać do kanapek, 
sałatki, do tortilli, zjeść z frytkami i surówką. Możliwości jest naprawdę dużo. 
Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.


Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
1 czubata łyżka musztardy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki przyprawy do gyrosa

Solanka:
1 litr wody
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
3-4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego

Wykonanie:
Do garnka lub miski wlać wodę, dodać sól, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. 
Wymieszać i włożyć mięso. 


Przykryć pokrywką. Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć z solanki, osuszyć ręcznikiem papierowym 
i natrzeć musztardą. 
Przyprawy wymieszać w miseczce, czosnek przecisnąć przez praskę 
i dodać do przypraw. Natrzeć mięso. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.


Piec pod przykryciem w temperaturze 100 stopni 8-10 godzin.

Po wystudzeniu odlać 3/4 płynu który się wytopił. Resztę płynu zostawić na dnie. 
Mięso poszarpać za pomocą dwóch widelców. Wymieszać z  pozostałym sosem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz