Dziś makaron, ale z cukinii. Jest pożywny i sycący, ale lekki. Żeby go zrobić
nie potrzeba żadnych specjalnych urządzeń. Wystarczy obieraczka do warzyw.
Oczywiście możecie kupić specjalną temperówkę do warzyw, wtedy makaron
będzie cienki jak spaghetti. Ja zrobiłam swój makaron zwykłą obieraczką
więc miałam szersze paski.
Makaron zrobiłam w sosie porowym. Do tego łosoś. Jak dla mnie połączenie idealne.
Podane składniki wystarczą na dwie porcje.
Składniki:
1 cukinia (moja ważyła 600 g.)
300 g. łososia świeżego
sól, pieprz
sok z cytryny do skropienia łososia
Sos:
biała część pora (60 g)
250 g. śmietanki 30 %
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
masło do smażenia
Wykonanie:
Zdjąć skórę z łososia. Następnie przyprawić go solą i pieprzem.
Skropić sokiem z cytryny i odstawić.
Cukinię obrać ze skórki. Następnie obieraczką do warzyw ścinać wzdłuż cukinię,
żeby powstał makaron. Obieramy tylko twardą część. Miękki środek zostawiamy.
Por pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na maśle. Nie za długo żeby nie przypalić.
Wystarczy około 5 minut, co chwilę mieszając.
Podsmażony por zalać śmietanką. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami
prowansalskimi. Dodać sok z cytryny.
Gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać makaron z cukinii.
Gotować w sosie co jakiś czas mieszając, kolejne 5-7 minut. Nie za długo,
żeby cukinia nie była za miękka.
W czasie kiedy cukinia gotuje się w sosie, na osobnej patelni,
na rozgrzanym oleju usmażyć łososia.
Czas smażenia zależy od grubości łososia. Nie należy smażyć go za długo,
żeby nie był suchy. U mnie, mniej więcej 3 minuty z każdej strony na niewielkim gazie.
Gotowy makaron z sosem wyłożyć na talerze.
Na wierzch wyłożyć łososia, pokrojonego na mniejsze kawałki.
Super Aguś, zrobię na pewno 👌
OdpowiedzUsuńPolecam Małgosiu,bo pyszne :)
UsuńCórka sobie taki robi i rzeczywiście jest pyszny. Co do sytości, to jednak mężowi musi (oprócz cukiniowego) dodać normalnego ;-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNo tak, dla mężczyzny taki makaron to za mało :)
Usuń