piątek, 20 sierpnia 2021

Leniwe ciasto czekoladowe z jagodami.

 


Szybkie i proste ciasto, które zrobicie bez użycia miksera. 
Wystarczy do miski wsypać składniki suche, dodać składniki mokre, 
wymieszać i gotowe. Dodatkowo na wierzch wyłożyłam jagody. 
Ciasto można posypać cukrem pudrem. Polewa nie jest tu konieczna, 
ale jak dla mnie z polewą smakuje lepiej. 


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki wody gazowanej
4 łyżki powideł (miałam czekośliwkę)
100 g. czekolady gorzkiej
jagody

Polewa:
50 g. czekolady mlecznej
50 g. śmietanki 30 %

Wykonanie:
Czekoladę posiekać nożem.

Składniki suche (mąkę, cukier, sodę, kakao, cynamon) wsypać do miski i wymieszać.


Następnie wbić jajka, wlać olej i wodę. Dodać powidła. 


Wszystko wymieszać łyżką. Wsypać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać. 


Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. 
Na wierzch wyłożyć jagody. 


Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
180 stopni i piec 60-65 minut. To już zależy od piekarnika. 


Kiedy ciasto wystygnie, przygotować polewę.
Śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Dodać czekoladę połamaną na kawałki. 


Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Uważajcie żeby nie zagotować śmietanki. 
Tak przygotowaną polewą udekorować ciasto.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz