Dziś coś, co bardzo lubię. Pyszne ciasto z musem jabłkowym i pianką.
Mogę jeść, jeść i jeść....
Ciasto nie jest trudne w wykonaniu. Nie trzeba go nawet wałkować, tylko odrywać
po kawałku i wyklejać blaszkę. Można tu użyć gotowego musu jabłkowego.
Po upieczeniu ciasto jest bardzo delikatne, trzeba ostrożnie kroić, ale tym samym
jest tak pyszne, że dosłownie rozpływa się w ustach. Sprawdźcie sami.
Jeśli zdecydujecie się upiec, to przyślijcie fotkę. Będzie mi bardzo miło :)
Ciasto:
200 g. masła
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus jabłkowy:
1,5 kg. jabłek
1/3 szklanki wody
3-4 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki zimnej wody.
Pianka:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki.
Podlać wodą i dodać cukier. (Ilość cukru, dopasujcie do kwaśności jabłek.)
Gotować na małym gazie, aż jabłka zmiękną i się rozpadną,
często mieszając. Czas zależy od twardości jabłek.
Kiedy jabłka będą miękkie i zrobi się mus, dodać sok z cytryny.
Następnie wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do jabłek.
Wymieszać i wyłączyć gaz.
Kiedy jabłka stygną można zrobić ciasto.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Dodać pokrojone masło i żółtka. Zagnieść mikserem z hakami, lub robotem.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Mniejszą i większą.
Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
żeby się schłodziła.
Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Dno i boki wykleić większą częścią ciasta, do 3/4 wysokości.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier
cały czas ubijając. Kiedy piana będzie gęsta i szklista dodać mąkę ziemniaczaną.
Zmiksować na najniższych obrotach miksera, lub wymieszać łyżką.
Na koniec dodać olej i ponownie wymieszać łyżką.
Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, na jabłka wyłożyć pianę
i wyrównać powierzchnię.
Ciasto które schłodziło się w lodówce skubać i wykładać ma pianę.
Można też włożyć ciasto do zamrażarki i kiedy stwardnieje zetrzeć na tarce
o grubych oczkach.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 stopni i piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik
i zostawić w nim ciasto do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz