piątek, 30 lipca 2021

Biszkopt z kremem z białej czekolady i owocami.

 


Biszkopt, krem z białej czekolady i owoce. To moja propozycja dla Was na weekend. 
Coś pysznego. Zrobiłam sobie taką przyjemność na urodziny. 
Krem z białej czekolady to poezja. Jestem nim zachwycona. Oprócz tego, 
że jest pyszny, to jest prosty w wykonaniu. Można go wykorzystać również do tarty, 
lub przełożyć nim tort.  
Pomysł na posmarowanie owoców dżemem, od Moniki 
Krem z białej czekolady również od Moniki. U mnie tylko inne proporcje.


Składniki:
Biszkopt:
4  jajka 
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
szczypta soli
4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej (80 g.)
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (60 g.)

Krem z białej czekolady:
200 g. śmietanki 36 %
250 g. białej czekolady
250 g. serka mascarpone

Do nasączenia biszkoptu:
1/4 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i maliny)
dżem truskawkowy (miałam swojski)

Wykonanie:
Śmietankę wlać do rondelka. Dodać połamaną na kawałki czekoladę 
i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. 


Kiedy śmietanką będzie ciepła wyłączyć gaz i mieszać, aż czekolada się rozpuści. 
Jeśli zostaną małe kawałeczki to można jeszcze na chwilę włączyć gaz i mieszać 
do rozpuszczenia, aż powstanie jednolita gęsta masa. Należy uważać, 
żeby nie zagotować śmietanki. 


Gotową śmietankę z czekoladą odstawić do przestudzenia. 
Kiedy wystygnie, przykryć folią spożywczą i schłodzić minimum 5 godzin w lodówce.

W czasie, gdy śmietanka się chłodzi można przygotować biszkopt. 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypywać stopniowo cukier 
i cukier waniliowy, dalej ubijać. Dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę, 
żeby wszystko ładnie się połączyło. Do masy jajecznej wsypać obie mąki 
i delikatne wymieszać łyżką do połączenia składników. 
Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem 
do pieczenia (wyłożyć papierem tylko spód tortownicy, boki wysmarować masłem).


Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni 
i piec 25 minut. 
Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.


Biszkopt można przygotować dzień wcześniej. 

Schłodzona masę czekoladową, przełożyć do miski, dodać serek mascarpone 
i zmiksować. Tylko do połączenia składników. 



Wierzch biszkoptu nasączyć, wcześniej przygotowaną wodą z cukrem i cytryną,
następnie wyłożyć krem z białej czekolady.


Wyrównać powierzchnię i udekorować owocami. 
Owoce posmarować dżemem. Będą ładnie błyszczeć i nie obeschną. 


Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.









To ciasto w wykonaniu Dorotki. 







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz