Przyszedł czas na czereśnie. Na początek zrobiłam kompot i babkę.
Tak, zwykła babkę i dodałam do niej czereśnie. Pychota.....
Prosto, szybko i smacznie. Spróbujcie koniecznie.
Składniki:
1 kostka margaryny (250 g.)
1 szklanka cukru
5 jajek
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
czereśnie
Wykonanie:
Czereśnie umyć i wydrylować.
Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem.
Dodać jajka i pastę waniliową. Dalej ucierać. Na koniec wsypać mąkę
i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta.
Do drugiej części ciasta wsypać kakao. Zmiksować i wyłożyć na jasne ciasto.
Na wierzch poukładać czereśnie. Lekko docisnąć.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
i piec 55-60 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wygląda na bardzo smaczną :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna :) Dziękuję i pozdrawiam :)
Usuń