środa, 14 lipca 2021

Babka z czereśniami.

 


Przyszedł czas na czereśnie. Na początek zrobiłam kompot i babkę. 
Tak, zwykła babkę i dodałam do niej czereśnie. Pychota.....
Prosto, szybko i smacznie. Spróbujcie koniecznie. 


Składniki:
1 kostka margaryny (250 g.)
1 szklanka cukru
5 jajek
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
czereśnie

Wykonanie:
Czereśnie umyć i wydrylować.

Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem. 
Dodać jajka i pastę waniliową. Dalej ucierać. Na koniec wsypać mąkę 
i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły. 


Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta. 


Do drugiej części ciasta wsypać kakao. Zmiksować i wyłożyć na jasne ciasto. 
Na wierzch poukładać czereśnie. Lekko docisnąć.



Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni 
i piec 55-60 minut.


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.








2 komentarze: