poniedziałek, 5 lipca 2021

Ciasteczka budyniowe z nutellą.

 


Dziś częstuję ciasteczkami. Jeśli lubicie czekoladę, to te ciasteczka 
też Wam posmakują. Mój brat, jako wielbiciel czekoladowych wypieków, pochwalił :) 
Takie ciasteczka mogą spokojnie poleżeć w puszcze, lub słoiku, więc warto 
mieć je w domu dla niespodziewanych gości. U nas przeważnie są, ponieważ ja sama 
bardzo lubię, do kawy czy herbaty przegryźć swojskie ciasteczko. 
Z podanych składników zrobiłam 30 ciasteczek.

Składniki:
100 g. masła
3 pełne łyżki cukru pudru
1 jajko
3 pełne łyżki nutelli
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 budyń czekoladowy 45 g

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem.  
Dodać jajko i nutellę, zmiksować do połączenia składników.


Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i budyń (proszek). 
Ponownie zmiksować do połączenia składników. 


Tak przygotowane ciasto, przełożyć na stolnicę. 
Odrywać łyżką po kawałku ciasta i formować kulki, wielkości małego 
orzecha włoskiego.



Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 15-17 minut. 


Ciasteczka będą jeszcze miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją. 
Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej. 
Nie pieczcie za długo, bo będą zbyt twarde.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz