Miękki puszysty biszkopt, a w środku mus jabłkowy. Robię to ciasto od lat.
Przepis był już na blogu, ale postanowiłam go trochę odświeżyć.
Dodałam więcej zdjęć i dokładniejszy opis wykonania. Szczerze polecam ten przepis.
Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, a smakuje naprawdę dobrze.
Piekłam w blaszce 23x32
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
szczypta soli
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus jabłkowy:
2 kg. jabłek
2-3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 galaretka przezroczysta, lub cytrynowa
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wsypywać cukier,
cały czas ubijając. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
Na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać wszystko łyżką.
Spód prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować
masłem, lub margaryną. Przełożyć do niej ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni 35 minut.
Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i smażyć na małym gazie,
co jakiś czas mieszając. Można delikatnie podlać wodą, ale nie jest to konieczne.
Ja nie podlewałam. Jabłka smażymy tak długo, aż będą miękkie i się rozpadną.
Wtedy możemy wyłączyć gaz. Do gorących jabłek wlać sok z cytryny i wsypać
galaretkę (proszek). Mieszać, aż galaretka się rozpuści i połączy z jabłkami.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
Na jedną część wyłożyć jeszcze ciepłe jabłka i przykryć drugą częścią ciasta.
Lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Odstawić, żeby masa jabłkowa przestygła i stężała.
O, już dawno nie piekłam biszkoptowej, a jabłuszka wciąż są...
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie nadrobić. Jest taka pyszna i delikatna...
Usuń