wtorek, 27 kwietnia 2021

Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej

 


Wczoraj w internecie natknęłam się na takie fajne pieczone ziemniaczki. 
Zainteresowała mnie marynata zrobiona na jogurcie. Wcześniej piekłam ziemniaki 
z masłem, lub olejem. Dlatego chętnie wypróbowałam ten przepis. 
Ziemniaczki wyszły naprawdę smaczne. Jogurt dodał im fajnego posmaku.  
Przepis znalazłam u Moniki na blogu Sio-smutki. Zajrzyjcie i poczytajcie, bo u mnie 
są minimalne zmiany. Dałam trochę więcej jogurtu, majeranek zamieniłam 
na tymianek, dodałam świeży koperek, ale nie dodałam rozmarynu. 
Przyprawy można dostosować pod swój smak. 


Składniki:
1 kg. ziemniaków 
3 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka tymianku
1 łyżka posiekanego koperku świeżego

Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić wzdłuż na cztery części. 
W osobnej misce wymieszać jogurt, 2 łyżki oleju i przyprawy.  
Tak przygotowaną marynatę wlać do ziemniaków i wymieszać, tak żeby każdy 
ziemniak był obtoczony w marynacie. 
Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki oleju. Następnie wyłożyć ziemniaki. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni 1 godzinę i 15 minut. 
Czas pieczenia może być inny. Najlepiej po godzinie pieczenia sprawdzić 
czy ziemniaki są już miękkie. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz