Sernik królewski, to pyszna masa serowa pomiędzy kakaowym kruchym ciastem.
Pamiętam jak dawno temu, kupowałam taki sernik w kartoniku, w proszku.
Wśród moich znajomych, była wtedy na to moda.... Natomiast moja babcia, piekła
prawdziwy, swojski sernik królewski. Na wszystkie święta, czy imieniny
u babci zawsze był ten sernik. W sumie, to piecze go do tej pory....
Wracając do mojego sernika, to tym razem, ubiłam całe jajka razem z cukrem.
Ubijałam je dość długo. Częściej ubijam żółtka z cukrem, a białka osobno i na końcu
dodaję je do masy serowej. Wtedy sernik jest bardziej pulchny, ale częściej pęka.
Zauważyłam, że kiedy ubijam całe jajka sernik mi nie pęka. Dlatego zróbcie jak uważacie.
Piekłam w blaszce 24 x 35.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
250 g. masła, lub margaryny
1 jajko
2 żółtka (białka dodamy do sera)
Masa serowa
1 kg sera (miałam w wiaderku)
5 jajek
2 białka które zostały od ciasta
1 szklanka cukru
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
50 g. masła
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Do miski wsypać składniki sypkie, dodać pokrojone masło, jajko i żółtka. Zagnieść.
Można to zrobić mikserem, lub robotem. Kiedy ciasto zacznie się kleić, przełożyć
je na stolnicę. Jeśli trzeba, podsypać mąką i zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie części. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i włożyć
do zamrażalnika.
Drugą połową ciasta, wykleić dno prostokątnej blaszki, posmarowanej margaryną
i posypanej bułką tartą. Można też wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Jak kto woli.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni
i podpiec około 15 minut. Tak przygotowane ciasto, zostawić do wystudzenia.
Przygotować masę serową.
Jeśli macie zwykły twaróg, to trzeba go dwa, lub trzy razy zmielić.
Jajka i białka, które zostały nam od ciasta, przełożyć do miski. Dodać cukier
i ubić na gęstą masę. Następnie dodać ser, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny,
a na koniec roztopione i przestudzone masło. Wszystko zmiksować do połączenia
składników na wolnych obrotach.
Gotową masę serową, wyłożyć na przestudzony spód.
Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec 1 godzinę.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz