Zrobiłam eksperyment. Zostały mi 2 białka od budyniu i wykorzystałam
je, do drożdżowych bułeczek. Robiłam kiedyś rogaliki na białkach i były pyszne,
postanowiłam sprawdzić czy bułeczki też będą smaczne. Udało się.
Mogę spokojnie polecić Wam ten przepis. Zrobiłam 10 sporych bułek.
Możecie podzielić ciasto na więcej części i zrobić mniejsze bułeczki.
Składniki:
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru
30 g. drożdży
3 szklanki mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
2 białka
Masa serowa:
200 g. twarogu
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego, lub śmietankowego
1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułek)
Kruszonka:
25 g. masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić
na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę i dodać resztę składników.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Następnie posypać wierzch ciasta
mąką. Miskę nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Kiedy ciasto rośnie, można przygotować ser.
Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki
i wymieszać, żeby powstała jednolita masa.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Będzie się trochę kleić.
Z ciasta uformować wałek , a następnie podzielić go, na mniejsze kawałki.
Ja podzieliłam na 10 części, ale możecie zrobić więcej, bułeczki będą mniejsze.
Kawałki ciasta uformować w kulki, a następnie spłaszczyć.
W środku zrobić wgłębienie dnem szklanki. Tak przygotowane bułki, przełożyć
na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
Do wgłębienia każdej bułki, łyżką nałożyć masę serową.
W międzyczasie można włączyć piekarnik, na 180 stopni.
Składniki na kruszonkę włożyć do miski i rozgnieść palcami, żeby powstały grudki.
Bułki posmarować białkiem, które zostało nam od sera i posypać kruszonką.
Tak przygotowane bułeczki, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz