niedziela, 18 kwietnia 2021

Bułki drożdżowe na białkach.

 


Zrobiłam eksperyment. Zostały mi 2 białka od budyniu i wykorzystałam 
je, do drożdżowych bułeczek. Robiłam kiedyś rogaliki na białkach i były pyszne, 
postanowiłam sprawdzić czy bułeczki też będą smaczne. Udało się. 
Mogę spokojnie polecić Wam ten przepis. Zrobiłam 10 sporych bułek. 
Możecie podzielić ciasto na więcej części i zrobić mniejsze bułeczki. 


Składniki:
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru
30 g. drożdży
3 szklanki mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
2 białka

Masa serowa:
200 g. twarogu
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego, lub śmietankowego
1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułek)

Kruszonka:
25 g. masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki

Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić 
na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę i dodać resztę składników. 
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Następnie posypać wierzch ciasta 
mąką. Miskę nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. 


Kiedy ciasto rośnie, można przygotować ser. 

Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki 
i wymieszać, żeby powstała jednolita masa. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Będzie się trochę kleić. 
Z ciasta uformować wałek , a następnie podzielić go, na mniejsze kawałki. 
Ja podzieliłam na 10 części, ale możecie zrobić więcej, bułeczki będą mniejsze. 



Kawałki ciasta uformować w kulki, a następnie spłaszczyć. 
W środku zrobić wgłębienie dnem szklanki. Tak przygotowane bułki, przełożyć 
na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. 
Do wgłębienia każdej bułki, łyżką nałożyć masę serową. 



W międzyczasie można włączyć piekarnik, na 180 stopni. 

Składniki na kruszonkę włożyć do miski i rozgnieść palcami, żeby powstały grudki.  
Bułki posmarować białkiem, które zostało nam od sera i posypać kruszonką. 
Tak przygotowane bułeczki, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 30 minut. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz