środa, 14 kwietnia 2021

Makowe babeczki.

 


Na weekend do kawki były u nas takie babeczki. Szybkie w przygotowaniu 
i bardzo smaczne. Pozostają miękkie jeszcze na drugi dzień. 
Przygotowanie jest bardzo proste, poradzą sobie z tym nawet dzieci. Ja ubiłam osobno 
pianę z białek, ale możecie dodać całe jajka. Będzie jeszcze szybciej. 
Polecam jednak zrobić tak jak w przepisie, wtedy babeczki są bardziej pulchne. 
Oczywiście można je dowolnie zmodyfikować. Zrobić bez maku, dodać pokrojoną 
czekoladę, lub wiórki kokosowe. To zależy na co akurat macie ochotę. 


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka 
1 szklanka mleka (moja szklanka ma 230 ml.)
1/3 szklanki oleju
4 łyżki suchego maku

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać.
 
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 
Żółtka dodać do miski z mąką. Wlać do tego mleko i olej. 
Zmiksować do połączenia składników. 


Dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łyżką. Na koniec wsypać suchy mak 
i ponownie wymieszać łyżką. 



Tak przygotowane ciasto przełożyć łyżką do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30 minut. 
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz