Wczoraj upiekłam nowy chleb. Jest pyszny, więc dzielę się przepisem.
Upiekłam go w naczyniu żaroodpornym,
ma kształt podobny do bochenka.
Zawsze piekę chleby w keksówkach, dlatego ten mi się tak podoba.
Ponacinałam go nawet we wzorki :) Dziś, też będę piekła. Zrobię dla Was wpis
i lecę do kuchni. Ale będzie pachniało......
Jeszcze taka rada, warto spryskać piekarnik wodą, tuż przed włożeniem chleba,
lub od razu po włożeniu chleba.
Składniki:
250 g. ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
20 g. drożdży
350 g. mąki pszennej typ 650
200 g. mąki żytniej pełnoziarnistej
100 g. jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu
Wykonanie:
Do miski wlać ciepłą wodę. Wkruszyć drożdże i dodać cukier.
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie dodać resztę składników i wyrobić.
Ja zrobiłam to robotem. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić
na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką.
Następnie złożyć w kopertę, dwa razy i uformować bochenek.
Przełożyć go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
Wierzch posypać mąką i ponacinać nożem.
Tak przygotowany chleb zostawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika,
10-15 minut. Piec w temperaturze 200 stopni, 50-60 minut.
Wystudzić na kratce.
Chleb w Waszym wykonaniu.
Asia z bloga Słodko Słodka już upiekła :)
Chlebek gorąco polecam, wyszedł przepyszny, tylko u mnie to trzeba takie bochenki z podwójnej porcji najlepiej od razu robić :-)
OdpowiedzUsuńTakie komentarze, to miód na moje serce :) Dziękuję Asiu. Cieszę się, że chleb smakował.
Usuń