środa, 10 lutego 2021

Oponki z mascarpone.

 


Tuż przed Tłustym Czwartkiem, przychodzę z przepisem na szybkie oponki. 
Są bardzo miękkie i delikatne, do tego proste i szybkie w przygotowaniu. 
Przygotujecie je naprawdę w kilka chwil. Zrobione są na sodzie, więc nie trzeba czekać,
aż ciasto wyrośnie. Jeśli chcecie w Tłusty Czwartek przygotować coś samodzielnie, 
a nie macie zbyt wiele czasu, to ten przepis jest właśnie dla Was.


Składniki:
2 szklanki mąki (moja szklanka ma 230 ml)
szczypta soli
2,5 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
2 żółtka
1 opakowanie serka mascarpone (250 g.)
1 łyżeczka octu

Dodatkowo:
1 litr oleju, do smażenia
cukier puder do posypania oponek

Wykonanie:
Mąkę, sól, sodę i cukier wsypać do miski. Dodać jajko, żółtka, mascarpone i ocet. 
Zagnieść ciasto, mikserem z hakami lub robotem. Ciasto będzie się kleić. 


Przełożyć je na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz delikatnie zagnieść. 
Następnie rozwałkować i wykrajać szklanką koła, a następnie w środku 
kieliszkiem zrobić dziurkę. 





Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrajać kolejne oponki. 
Gotowe oponki smażyć na rozgrzanym oleju, po około 2 minuty z każdej strony. 
Powinny swobodnie pływać. 



Usmażone oponki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. 
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem z obu stron.





 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz