Od jakiegoś czasu chodziła za mną chałka. Nie było wyjścia, musiałam zrobić.
Przy okazji zrobiłam zdjęcia żeby i Was zachęcić do upieczenia swojskiej chałki.
Taka chałka z kruszonką, to coś pysznego. Do tego tylko masło i swojski dżem,
lub miód. Nic więcej nie trzeba. Będziecie w raju :) Na blogu jest już przepis na chałkę,
ale taką bez mleka i jajek. Zajrzyjcie tu. Tamta chałka jest też inaczej pleciona.
Zaplatałam ją z pięciu części. Ta z kolei, jest zapleciona jak zwykły warkocz,
więc każdy sobie z tym poradzi. To co, kto robi? Mam nadzieję, że będą chętni :)
Jest pyszna.
Składniki:
300 g. mąki pszennej tortowej
szczypta soli
150 ml. mleka
15 g. drożdży
1,5 łyżki cukru (30 g )
1 jajko
30 g. masła
Kruszonka:
20 g.masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić żeby przestygło.
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże.
Wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i wlać roztopione masło.
Wyrobić na gładkie ciasto. Ja zrobiłam to robotem.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podrośnie, wyłożyć je na stolnicę podsypaną mąką
i podzielić na trzy części. Z każdej części uformować wałek.
Moje wałki miały 30 cm. długości. Zlepić końce wałków z jednej strony
i zapleść warkocz. Ponownie zlepić końce. Obydwa końce włożyć pod spód chałki.
Tak przygotowaną chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z masła mąki i cukru zagnieść kruszonkę.
Wierzch chałki posmarować mlekiem i posypać obficie kruszonką.
Gotową chałkę zostawić na około 20 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez 10 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 25 minut.
Pyszna chałka, aż ślinka sama leci :-)Uwielbiam drożdżowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam :) Taka chałka i domowy dżem to zestaw idealny :)
Usuń