wtorek, 2 lutego 2021

Chałka.

 


Od jakiegoś czasu chodziła za mną chałka. Nie było wyjścia, musiałam zrobić. 
Przy okazji zrobiłam zdjęcia żeby i Was zachęcić do upieczenia swojskiej chałki. 
Taka chałka z kruszonką, to coś pysznego. Do tego tylko masło i swojski dżem, 
lub miód. Nic więcej nie trzeba. Będziecie w raju :) Na blogu jest już przepis na chałkę, 
ale taką bez mleka i jajek. Zajrzyjcie tu. Tamta chałka jest też inaczej pleciona. 
Zaplatałam ją z pięciu części. Ta z kolei, jest zapleciona jak zwykły warkocz,  
więc każdy sobie z tym poradzi. To co, kto robi? Mam nadzieję, że będą chętni :) 
Jest pyszna. 


Składniki:
300 g. mąki pszennej tortowej
szczypta soli
150 ml. mleka
15 g. drożdży
1,5 łyżki cukru (30 g )
1 jajko
30 g. masła

Kruszonka:
20 g.masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki

Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić żeby przestygło.
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. 
Wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. 
Po tym czasie wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i wlać roztopione masło. 


Wyrobić na gładkie ciasto. Ja zrobiłam to robotem. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. 



Kiedy ciasto podrośnie, wyłożyć je na stolnicę podsypaną mąką 
i podzielić na trzy części. Z każdej części uformować wałek. 
Moje wałki miały 30 cm. długości. Zlepić końce wałków z jednej strony 
i zapleść warkocz. Ponownie zlepić końce. Obydwa końce włożyć pod spód chałki. 




Tak przygotowaną chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
 
Z masła mąki i cukru zagnieść kruszonkę. 
Wierzch chałki posmarować mlekiem i posypać obficie kruszonką.


Gotową chałkę zostawić na około 20 minut do napuszenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez 10 minut. 
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 25 minut.







2 komentarze:

  1. Pyszna chałka, aż ślinka sama leci :-)Uwielbiam drożdżowe wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam :) Taka chałka i domowy dżem to zestaw idealny :)

      Usuń