sobota, 12 stycznia 2019

Chałka bez mleka i jajek.



Moja pierwsza chałka :) To miało być tylko wyzwanie w grupie Domowa piekarnia,
u Ewy z bloga BaBy w kuchni. Jest to przepis Ewy.
Chałka jest tak pyszna, że musiałam ją mieć u siebie, dla Was :)
Zawsze bałam się chałki bo myślałam, że nie poradzę sobie ze splotem.
Okazuje się, że to nie jest wcale trudne. Jak na pierwszy raz, uważam, że jest super.
Chałka zostaje u mnie na stałe, więc nie długo będę ekspertem od zaplatania :)
Ta chałka jest bez jajek i mleka, teraz przyjdzie czas na chałkę tradycyjną.
Wypróbuję i podzielę się z Wami przepisem. Będziemy sprawdzać która jest
najlepsza. Podejrzewam, że zrobię jeszcze kilka kombinacji :)

Składniki:
500 g. mąki
25 g. drożdży
300 ml. ciepłej wody
70 g. cukru (3 pełne łyżki)
50 g. masła
szczypta soli

Kruszonka:
25 g. masła
1 łyżka cukru
2 łyżki maki


Wykonanie:
Masło roztopić i zostawić do przestudzenia.
Drożdże wkruszyć do ciepłej wody, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut.
Następnie wsypać mąkę, sól i wlać masło. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami.
Uformować kulę, posypać mąką i nakryć ściereczką. Odstawić na około godzinę
do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. delikatnie wyrobić,
uformować wałek i podzielić na 5 części.


Z każdej części uformować cienki wałeczek. Na końcach wałeczki powinny być cieńsze.


Wszystkie wałki złączyć z jednej strony. Ponumerowałam, żeby było łatwiej tłumaczyć :)


Zaczynamy zaplatanie. Wałek nr 5 nakładamy na wałek obok, czyli nr 4.


Następnie wałek nr 3 nakładamy na wałek nr 5.


Teraz z drugiej strony. wałek nr 1 nakładamy na wałek nr 2, a wałek nr 5 na wałek nr 1.


Następnie wracamy do poprzedniej strony i powtarzamy splot.


Ponownie idziemy na druga stronę, i tak do końca, jeden splot na prawo, jeden na lewo.


Kiedy zapleciemy całość, sklejamy końcówki. Następnie sklejone końce z jednej
i z drugiej strony, zawijamy pod spód.


Jeśli nie zrozumieliście mojego zaplatania, to w internecie znajdziecie filmiki.

Gotową chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Zostawić na 20-30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę.
Do miseczki włożyć masło, dodać cukier i mąkę. Palcami wyrobić kruszonkę.

Chałkę posmarować letnią wodą i posypać kruszonką.


Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni-10 minut, następnie zmniejszyć
temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30-35 minut.







6 komentarzy:

  1. Piękna,bardzo estetycznie wykonana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bez mleka? aa z czego się robi masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o to, że w przepisie nie ma typowo mleka, jest zastąpione wodą :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Czy jest szansa że taka chałka uda się upiec w prodizu? Gdzie jest jedną stała temperatura 200 stopni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam prodiża, ale jeśli jest stała temperatura 200 stopni, to może wystarczy skrócić czas pieczenia. Pozdrawiam :)

      Usuń