wtorek, 15 stycznia 2019

Babka piaskowa - adwokatka.





Babka powstała przez przypadek, jak wiele ciast, które robię. Akurat zalegał
mi likier advocat. Miałam ochotę na zwykłe ciasto, bez kremu.
W zeszłym tygodniu było ciasto z bita śmietaną, dlatego zachciało mi się
zwykłej babki. Na bazie babki piaskowej zrobiłam babkę z adwokatem.
Wyszło całkiem fajnie. Likier nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje delikatnego
smaku. Następnym razem do jednej części dodam kakao, lub kawę.
Oczywiście podzielę się z Wami przepisem :)


Składniki:
4 jajka (jeśli małe to 5)
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanki maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g. masła lub margaryny
1/2 szklanki likieru advocat

Wykonanie:
Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do przestudzenia.
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia.
Zmiksować, po woli wlewać likier, a następnie roztopiona margarynę.
Miksować do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelać do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej
bułką tartą.


Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni, około 1 godzinę. Do suchego patyczka.


 Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem.






1 komentarz: