Dziś zapraszam na pyszną zupę. Po sezonie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych
warzyw z pomącą przyjdą nam mrożonki. Do tej zupy wykorzystałam
właśnie warzywa mrożone. Wybrałam mieszankę wiosenną.
Taka zupkę przygotujecie łatwo i szybko. Jest pyszna i zdrowa.
Składniki:
3 skrzydełka z kurczaka
2 litry wody
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
4 średnie ziemniaki
1 opakowanie mrożonej mieszanki wiosennej
1/3 szklanki śmietanki 30 %
sól, pieprz
1 pełna łyżka pokrojonego koperku (miałam mrożony)
1 pełna łyżka pokrojonej zielonej pietruszki (miałam mrożoną)
1 łyżeczka lubczyku suszonego
Wykonanie:
Skrzydełka włożyć do garnka z zimną wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Gotować na małym gazie około 40 minut.
Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotować kolejne 5 minut. Następnie dodać zamrożone warzywa. Wsypać sól i pieprz.
Ja sypię na oko. Później doprawiam jeszcze, tyle ile potrzeba.
Zupę gotować jeszcze 15-20 minut. Po tym czasie dodać śmietankę, lubczyk,
koperek i zieloną pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem według swojego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz