czwartek, 7 stycznia 2021

Ciasteczka francuskie z czekoladą.

 


Wczoraj na szybko zrobiłam takie ciasteczka. Wystarczy pół godziny, 
razem z pieczeniem i pyszny deser gotowy. Do kawki i herbatki jak znalazł. 
Już wcześniej pisałam, że warto mieć w lodówce ciasto francuskie. Można z niego 
wyczarować coś fajnego, kiedy szybko chcecie zrobić deser, lub przekąski. 
Nie potrzeba tu żadnych umiejętności kulinarnych, wystarczy pomysł. 


Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
21 kostek czekolady mlecznej
1 jajko

Wykonanie:
Ciasto francuskie podzielić na 21 prostokątów. Na każdym prostokącie z jednej strony 
ułożyć kostkę czekolady. Następnie przykryć wolna częścią ciasta i skleić brzegi widelcem. 


Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wierzch ciasteczek posmarować rozmieszanym jajkiem. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 20 minut.


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz