Dziś mam dla Was przepis na domowe chlebki pita. Wystarczy je rozciąć, do środka
włożyć kurczaka i ulubione warzywa, polać ulubionym sosem i gotowe.
Kiedyś kupowało się takie pity w budkach na mieście. Teraz możecie je zrobić
sami w domu. To dobra wiadomość, bo ja na przykład lubię pitę, a bywało,
że nie kupowałam tylko dlatego, że zawsze się ubrudziłam, uchlapałam sosem.
Teraz można ją zjeść na spokojnie w domowym zaciszu, a co najważniejsze
wiemy co jemy.
Składniki:
1 szklanka ciepłej wody
1 płaska łyżeczka cukru
20 g. drożdży
3 szklanki mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże.
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i dodać oliwę.
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ja zrobiłam to robotem.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Uderzyć pięścią,
żeby odgazować ciasto. Następnie podzielić je na 6 części.
Każdą część ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakryć ściereczką i zostawić na 10-15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, 15 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Rewelacyjne!!!
OdpowiedzUsuńA jaka grubość rozwałkowania?
Rizwałkowałam dość cienko, jakieś 0,5 centymetra. Powinny być cienkie wtedy wyjdą cienkie ścianki po upieczeniu.
Usuń