poniedziałek, 22 lutego 2021

Kotleciki siekane z mozzarellą.

 


Kotleciki siekane, można zrobić z różnymi dodatkami. Za każdym razem, 
mogą być inne. Tym razem dodałam mozzarellę. Możecie je też zrobić, również
bez żadnych dodatków. Ja lubię w każdym wydaniu. 
Z tej porcji składników, wyszło mi 7 niedużych kotlecików.

Składniki:
1 pierś z kurczaka (ok.400 g.)
1 kulka mozzarelli (125 g. po odsączeniu z zalewy)
1 jajko
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, czosnek granulowany

Wykonanie:
Pierś i mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Dodać resztę składników i przyprawić.
Następnie wszystko wymieszać. 



Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką kotleciki. Spłaszczyć i smażyć, 
po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie. 


Gotowe kotleciki układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu. 


















4 komentarze:

  1. Wyglądają cudnie. Zwłaszcza jak kiszki marsza grają, a nikt nie chce człowiekowi ulżyć w cierpieniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że przez ekran nie można się poczęstować :)

      Usuń
  2. Kotleciki siekane lubimy pod każdą postacią, mój synek je uwielbia, smaczne są i takie soczyste :-)Z dodatkiem mozzarelli to już w ogóle pyszności.

    OdpowiedzUsuń