piątek, 19 lutego 2021

Chleb pszenno-żytni na jogurcie.

 


Wczoraj upiekłam nowy chleb. Jest pyszny, więc dzielę się przepisem. 
Upiekłam go w naczyniu żaroodpornym, 
ma kształt podobny do bochenka. 
Zawsze piekę chleby w keksówkach, dlatego ten mi się tak podoba. 
Ponacinałam go nawet we wzorki :) Dziś, też będę piekła. Zrobię dla Was wpis 
i lecę do kuchni. Ale będzie pachniało......
Jeszcze taka rada, warto spryskać piekarnik wodą, tuż przed włożeniem chleba, 
lub od razu po włożeniu chleba. 


Składniki:
250 g. ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
20 g. drożdży
350 g. mąki pszennej typ 650
200 g. mąki żytniej pełnoziarnistej
100 g. jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu

Wykonanie:
Do miski wlać ciepłą wodę. Wkruszyć drożdże i dodać cukier. 
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie dodać resztę składników i wyrobić. 
Ja zrobiłam to robotem. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić 
na godzinę do wyrośnięcia. 


Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką.  
Następnie złożyć w kopertę, dwa razy i uformować bochenek.



Przełożyć go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. 
Wierzch posypać mąką i ponacinać nożem. 


Tak przygotowany chleb zostawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika,
10-15 minut. Piec w temperaturze 200 stopni, 50-60 minut. 

Wystudzić na kratce.







Chleb w Waszym wykonaniu.

Asia z bloga Słodko Słodka już upiekła :)








2 komentarze:

  1. Chlebek gorąco polecam, wyszedł przepyszny, tylko u mnie to trzeba takie bochenki z podwójnej porcji najlepiej od razu robić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie komentarze, to miód na moje serce :) Dziękuję Asiu. Cieszę się, że chleb smakował.

      Usuń