Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zawsze przed świętami, staram się dodać
jakiś przepis, który będziecie mogli wykorzystać właśnie na święta.
Tym razem połączyłam piernik z serem. Masa serowa jest lekko podgotowana.
Pierwszy raz zrobiłam tę masę, do babki z masą serniczkową z przepisu Danusi,
z bloga "Co mi w duszy gra" Powiem Wam, że ta masa jest przepyszna.
Myślę nawet, żeby zrobić taki sernik. Zobaczymy...jak zrobię, to na pewno
będziecie o tym wiedzieli :) Na razie łapcie przepis na piernik.
Składniki:
Piernik:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
1 pełna łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
2 łyżki miodu
2 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
Ser:
500 g. twarogu
100 g. miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
Polewa:
50 g. czekolady gorzkiej
50 g. czekolady białej
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Twaróg zmielić, lub zblendować. Dodać miękkie masło i cukier. Zmiksować.
Następnie wsypać budyń, mąkę i wbić jajka.
Ponownie zmiksować, żeby składniki się połączyły.
Powstałą masę, przełożyć do garnka i podgrzewać, co jakiś czas mieszając.
Kiedy masa zacznie gęstnieć, wyłączyć gaz.
Teraz można przygotować ciasto.
Suche składniki wsypać do miski. Wymieszać. Następnie dodać jajka, olej, miód
i mleko. Zmiksować wszystko na jednolitą masę.
Tak przygotowane ciasto, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta, układać łyżką kupki z masy serowej.
Gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
i piec 45 minut.
Kiedy ciasto wystygnie, możemy przygotować polewę.
Obie czekolady połamać na kawałki. Dodać olej. Wszystko roztopić w kąpieli wodnej.
Pamiętajcie, żeby dno miseczki nie dotykało wody.
Wystudzone ciasto, udekorować polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz