Ostatnio miałam ochotę na ciasto z kremem. Dawno takiego nie robiłam,
może dlatego tak za mną chodziło :) Upiekłam biszkopt, ubiłam śmietankę
z mascarpone, a wszystko posypałam czekoladą. Szybko, prosto i smacznie :)
Ciasto wygląda całkiem fajnie, a jeszcze lepiej smakuje. W sumie, to możecie
je zrobić nawet na święta. Jeśli nie czujecie się dobrze w pieczeniu makowca,
czy sernika, to myślę, że taki prosty biszkopt będzie jak znalazł :)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem mascarpone:
250 ml. śmietanki 30 %
250 g. serka mascarpone
Dodatkowo:
1 tabliczka czekolady mlecznej
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie,
żeby składniki się połączyły.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ja wykładam tylko spód.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 25 minut.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i rzucić w blaszce 2 razy o blat.
Najlepiej podłożyć sobie ręcznik, żeby nie uszkodzić blatu.
Następnie zostawić biszkopt do wystudzenia.
W międzyczasie można przygotować posypkę czekoladową.
Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lub rozdrobnić robotem.
Kiedy biszkopt wystygnie, przygotować krem.
Śmietanę ubić. Kiedy będzie gotowa, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę
miksować. Żeby krem był jednolity.
Na wystudzony biszkopt, wyłożyć krem mascarpone. Wyrównać powierzchnię.
Wierzch posypać obficie, utartą czekoladą.
Tak przygotowane ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
Świetny przepis na biszkopt, wyszedł bardzo lekki i delikatny, mimo że dodałam łyżkę mąki kukurydzianej drobno mielonej i łyżkę budyniu z braku mąki ziemniaczanej. Bardzo smaczny w połączeniu z masą z mascarpone, choć odrobinkę mdły. Następnym razem przełożę jeszcze galaretką albo jakimś kwaskowatym dżemem. Tak czy siak smakowity, po prostu nie da się go zjeść za dużo za jednym zamachem :)
OdpowiedzUsuń