piątek, 17 kwietnia 2020

Sernik z mlekiem skondensowanym.





Znowu coś, do czego skusił mnie internet :)
Sernik z mlekiem skondensowanym. Na grupach kulinarnych, było go pełno,
więc pomyślałam, że i ja wypróbuję. Zrobiłam na święta.
Powiem Wam, że jestem zadowolona. Sernik jest smaczny, a co najważniejsze,
bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Myślę, że każdy sobie z nim poradzi,
nawet osoby, które nigdy nie robiły sernika. W oryginalnym przepisie, sernik
zrobiony jest tylko na budynkach, ale ja bałam się, że będzie za rzadki
i dodałam dodatkowo mąkę ziemniaczaną. Myślę, że niepotrzebnie,
ale zrobicie jak chcecie. Następnym razem wypróbuję, bez mąki i sprawdzę
jaka jest różnica. Zapraszam do wypróbowania, a jak zrobicie, to czekam na opinie.


Składniki:
1 kg sera na sernik
5 jajek
2 budynie waniliowe, lub śmietankowe
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (530 g )

Wykonanie:
Do miski włożyć ser, dodać żółtka, mąkę i budynie.


Zmiksować. Wlać mleko skondensowane.


Ponownie zmiksować do połączenia składników.
Osobno ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.


Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę
do 150 stopni i piec jeszcze 40 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić
w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu, posypać cukrem pudrem.





4 komentarze:

  1. Sernik wygląa pięknie! Jak dobrze, że już weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli używa Pani sera z wiaderka, to jakiego, bo ponoć ser serowi nierówny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie najlepszy jest "Mój Ulubiony" z Wielunia. On jest w pojemniczkach po 450 g. lub 250 g. Całkiem niezły jest też ten z Lidla. Pozdrawiam :)

      Usuń