środa, 15 kwietnia 2020

Babeczki bananowe.





Prosty sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Jeśli przypadkiem Wam zalegają,
 to polecam babeczki :) Ja zrobiłam na święta, dlatego tak je wystroiłam :)
Co do świąt, to pierwszy raz były tak smutne, bez rodziny. No cóż, tak musiało być.
Mam nadzieję, że nigdy już takich świąt nie będzie.
Wracając do babeczek, to upiekłam je w sobotę, a w poniedziałek jeszcze były miękkie.
Jeśli lubicie banany, to babeczki też będą Wam smakować.
Mają delikatny, bananowy posmak.


Składniki:
2 duże banany
1/2 szklanki oleju
1 jajko
1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao

Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem.
Jajko utrzeć z cukrem. Wlać olej i wymieszać.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Zmiksować.
Na koniec dodać rozgniecione banany.


Jeszcze raz zmiksować, żeby składniki się połączyły.
Ciasto przełożyć do foremek na babeczki, do 3/4 wysokości.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 35 minut.


Po wystudzeniu dowolnie udekorować.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz