Zwykła, z dodatkiem kakao i wiórek kokosowych. Babkę posypałam
cukrem pudrem, ponieważ spodziewałam się gości, a to najszybszy sposób.
Polecam zrobić polewę czekoladową, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
To będzie idealne dopełnienie. Chociaż taka na szybko z cukrem pudrem,
tez pyszna :)
Składniki:
250 g. masła
250 g. cukru
5 jajek
350 g. mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka (moja szklanka 230 ml.)
6 łyżeczek kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
5 łyżek wiórek kokosowych
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajka, dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę,
proszek do pieczenia i kakao. Wlać mleko i ekstrakt migdałowy.
Utrzeć do połączenia składników. Na koniec wsypać wiórki kokosowe
i wymieszać łyżką.
Tak przygotowane ciasto, przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną
i posypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 1 godzinę.
Piękna babeczka jak Agusieczka 😂
OdpowiedzUsuńHe,he:) Jak ładnie rymujesz :)
UsuńDziękuję 😘
Do babki dodać masło czy margarynę?
OdpowiedzUsuńPiec góra- dół czy termoobieg?
P.s. śliczna babeczka :-)
Dałam margarynę, ale masło jeszcze lepsze :) Piekłam góra-dół, bez termoobiegu. Pozdrawiam :)
Usuń