sobota, 8 sierpnia 2020

Babka kakaowa z wiórkami kokosowymi.



Bardzo lubię ciasta ucierane. Wczoraj upiekłam taka babkę. 
Zwykła, z dodatkiem kakao i wiórek kokosowych. Babkę posypałam 
cukrem pudrem, ponieważ spodziewałam się gości, a to najszybszy sposób.
Polecam zrobić polewę czekoladową, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
To będzie idealne dopełnienie. Chociaż taka na szybko z cukrem pudrem,
tez pyszna :)


Składniki:
250 g. masła
250 g. cukru
5 jajek
350 g. mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka (moja szklanka 230 ml.)
6 łyżeczek kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
5 łyżek wiórek kokosowych

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajka, dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę, 
proszek do pieczenia i kakao. Wlać mleko i ekstrakt migdałowy. 
Utrzeć do połączenia składników. Na koniec wsypać wiórki kokosowe 
i wymieszać łyżką. 
Tak przygotowane ciasto, przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną 
i posypanej bułką tartą. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 1 godzinę.




















4 komentarze:

  1. Piękna babeczka jak Agusieczka 😂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He,he:) Jak ładnie rymujesz :)
      Dziękuję 😘

      Usuń
  2. Do babki dodać masło czy margarynę?
    Piec góra- dół czy termoobieg?
    P.s. śliczna babeczka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałam margarynę, ale masło jeszcze lepsze :) Piekłam góra-dół, bez termoobiegu. Pozdrawiam :)

      Usuń