piątek, 27 stycznia 2023

Mini kotleciki z piersi kurczaka.

 


Małe kotleciki drobiowe, które można podać na obiad, ale super sprawdzą 
się też jako przekąska. Idealne na jeden kęs. 
Dzieci, na pewno zjedzą je ze smakiem. 
Robiłam już takie kotleciki z dodatkiem szpinaku, tym razem dodałam 
tylko przyprawy i szczypiorek. 
Z podanych składników zrobiłam 28 kotlecików.

Składniki:
600 g. piersi z kurczaka
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli (na początek)
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
2 łyżki pokrojonego szczypiorku 
pieprz
2 łyżki bułki tartej 

Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso zmielić. Dodać jajko, bułkę tartą, szczypiorek, czosnek przeciśnięty 
przez praskę i przyprawy. 
Jeśli chodzi o sól, to na początek wsypałam pół łyżeczki, później 
jeszcze trochę dosypałam. 


Przyprawy oczywiście możecie dodać według swojego gustu. 

Mięso wymieszać z dodatkami, następnie wyrobić chwilę dłonią. 


Wstawić do lodówki co najmniej na godzinę. U mnie było w lodówce przez noc. 

Dłonie moczyć w wodzie i formować z mięsa małe kulki. Obtaczać je w bułce tartej. 


Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. 







2 komentarze:

  1. Aguś, mistrzostwo! Juz widzę Matyldzię z klopsikiem w każdej łapce :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki kotlecik w małych rączkach, to najmilszy widok. Buziaki :)

      Usuń