Krokiety zawsze świetnie się sprawdzą, czy to na obiad, czy na imprezę.
Dziś mam dla Was przepis na krokiety ze szpinakiem i serem, a raczej dwoma
rodzajami sera. Użyłam sera feta i żółtego sera mozzarella. Szpinak i ser feta
to dla mnie idealne połączenie, uwielbiam...
Ser żółty dodany do farszu, nadaje mu fajnej aksamitnej konsystencji.
Krokiety zawinęłam w inny sposób niż tradycyjny. Zawijam tak krokiety
już od jakiegoś czasu i jest to bardzo wygodne. Można je pokroić na dowolną wielkość.
Na blogu są już krokiety zawijane w ten sposób. Kto śledzi blog, to na pewno zauważył.
Sprawdźcie przepis.
Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju
1 czubata szklanka mąki pszennej
Farsz:
400 g. szpinaku świeżego
1/2 łyżki miękkiego masła
150 g. sera feta
150 g. sera żółtego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Do panierowania:
3 jajka
sól, pieprz
mąka
bulka tarta
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę gazowaną, dodać cukier i sól.
Wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę i wlać olej.
Ponownie wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek.
Można to zrobić mikserem, ale ja zawsze do naleśników używam trzepaczki.
Ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut żeby odpoczęło.
Po tym czasie rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami oleju.
Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, chochelką nalewać ciasto
tak żeby pokryło dno patelni. Smażyć z obu stron na średnim gazie cienkie naleśniki.
Wyszło mi 9 sztuk.
Masło roztopić na patelni, wrzucić szpinak. Najpierw połowę, a jak zmniejszy
objętość to dołożyć resztę. Smażyć, aż zwiędnie.
Następnie wyłączyć gaz i zostawić do wystudzenia.
Kiedy ostygnie, drobno go pokroić.
Przełożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokruszony ser feta
i ser żółty utarty na tarce. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Na desce ułożyć 3 naleśniki, tak żeby nachodziły na siebie.
Następnie wyłożyć 1/3 farszu i zawinąć jak roladę.
Pokroić na mniejsze kawałki. Tak samo zawinąć resztę naleśników.
U mnie wyszło 6 niedużych krokietów z jednej rolady.
W misce wymieszać widelcem jajka, przyprawić delikatnie solą i pieprzem.
Krokiety obtaczać w mące, jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Witaj Aguś! Krokiety ze szpinakiem oczywiście znam, ale takiego sposobu zawijanie - to już nie. Dzięki za podpowiedź!
OdpowiedzUsuńA widzisz. Kiedyś wypatrzyłam to w internecie, wypróbowałam i bardzo mi się spodobało. Teraz przeważnie tak zawijam. Spróbuj :)
UsuńChyba również wypróbuję takiego zawijania. Dawno nie robiłam krokietów, także tym bardziej warto będzie to nadrobić. Dzięki za pomysł. :)
OdpowiedzUsuń