środa, 18 stycznia 2023

Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym.

 


Drożdżówka jest dobra na wszystko :) Przynajmniej dla mnie. 
Nie ważne czy na słodko, czy na słono. Uwielbiam ciasto drożdżowe robić 
i uwielbiam jeść. 
Dziś mam dla Was przepis na słodko. 
Słodkie ciasto drożdżowe, posmarowałam kremem czekoladowym zawinęłam, 
upiekłam i mogłam zachwycać się jego smakiem. 
Do kawy, herbaty, lub mleka idealne. 


Składniki:
150 g. mleka ciepłego
40 g. drożdży
3 pełne łyżki cukru
500 g. mąki pszennej tortowej
2 jajka
100 g. oleju 

Dodatkowo:
3-4 łyżki kremu czekoladowego (u mnie Nutella)
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże. 
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. 
Następnie wsypać mąkę, dodać jajka i wlać olej. Wyrobić ciasto. 
Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. 


Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt.


Posmarować cienko kremem czekoladowym, zostawiając wolne brzegi. 
Jeśli kremu będzie za dużo, to może wyjść zakalec. 


Tak przygotowane ciasto zawinąć w roladę.



Przeciąć ją wzdłuż na pół, tak żeby z jednej strony zostało 1-1,5 cm nie rozcięte. 


Następnie przecięte kawałki ciasta zaplątać ze sobą na przemian. 



Końcówkę ciasta zlepić. 


Obie końcówki podwinąć pod spód i przełożyć ciasto do keksówki 
wyłożonej papierem do pieczenia. 
Ciasto w keksówkach zostawić jeszcze na 30- 40 minut do ponownego wyrośnięcia. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 30-35 minut. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Można też polać lukrem. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz