Sałatka dobrze wszystkim znana. Kilka składników i niewiele pracy.
Moja sałatka zrobiona jest bez zielonego ogórka, a to dlatego, że mój mąż
go nie lubi. Także do składników dodajcie sobie jeszcze ogórka.
Oczywiście jeśli lubicie :)
Sałatkę możecie podać z grzankami, lub świeżym pieczywem.
Świetnie się sprawdzi również jako dodatek do mięsa i ryb.
Sprawdźcie przepis.
Składniki:
1/2 sałaty lodowej (150 g)
2 pomidory malinowe (300 g.)
1/2 cebuli czerwonej
1/2 szklanki oliwek (u mnie czarne i zielone)
100 g. sera feta
Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
Wykonanie:
Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ósemki, lub jeśli wolicie
na mniejsze kawałki.
Oliwki odsączyć na sitku, cebulę obrać ze skórki i pokroić w pióra.
Ser pokroić w kostkę. Wszystko dodać do miski z sałatą.
Składniki na dressing wymieszać i polać warzywa. Wszystko delikatnie wymieszać.
Ja też bardzo lubię tę sałatkę. Najlepszą robi mój brat, chociaż nie był w Grecji :-D
OdpowiedzUsuńTo ja, Marzynia, tylko wujek Gogle mnie nie chciał zalogować :-D
OdpowiedzUsuńPowiem Ci kochana, że nawet mojemu mężowi smakuje, a on ma długie zęby na warzywa :)
Usuń