Krem z brokułów to gęsta, sycąca i smaczna zupa. Jej przygotowanie nie zajmie
Wam wiele czasu. Podana z grzankami i prażonym słonecznikiem smakuje wybornie.
Zamiast słonecznika możecie użyć pestek dyni, lub zupełnie to pominąć.
Możecie też do zupy dodać śmietankę. Zamiast z grzankami, możecie
podać zupę ze świeżym pieczywem. Wszystko zależy od tego co lubicie,
lub co akurat macie pod ręką. Jeśli zalega Wam chleb, to dobrym pomysłem
są właśnie grzanki.
Sprawdźcie przepis :)
Składniki:
1 brokuł (500 g.)
2 ziemniaki (250 g.)
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 g. serka topionego
1 litr rosołu
sól, pieprz
1 marchewka z rosołu
1/2 pietruszki z rosołu
mały kawałek selera z rosołu
Dodatkowo:
masło do smażenia
słonecznik łuskany
grzanki
Wykonanie:
Brokuł podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć żeby się zezłociła.
Dodać drobno pokrojony czosnek, smażyć jeszcze kilka sekund.
Następnie dodać brokuły i ziemniaki.
Zalać rosołem.
Gotować pod przykryciem 25 - 30 minut na małym gazie.
Pięć minut przed końcem gotowania dodać marchewkę i pietruszkę z rosołu.
Do warzyw dodać pokrojony serek topiony. Wymieszać żeby się rozpuścił.
Tak przygotowaną zupę zmiksować blenderem ręcznym.
Przyprawić solą i pieprzem.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
Zupę rozlać na talerze. Podawać z grzankami i prażonym słonecznikiem.
Grzanki zrobiłam sama. Kromki chleba pokroiłam w kostkę.
Przyprawiałam solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i oregano.
Polałam oliwą z oliwek. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury
190 stopni, 10 minut.
Pomyślę nad osobnym wpisem na grzanki.
Ten dodatek słonecznika jeszcze podnosi smak zupki :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńNie lubię zup kremów choć ta wygląda przepysznie lecz tak że nie każdy musi lubieć przepraszam 😉
OdpowiedzUsuńMasz rację. Każdy lubi co innego. My akurat lubimy i do tego swojskie grzanki.
Usuń